Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- cebula
- jajko
- 2–3 łyżki mąki
- 1–2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sos:
- 25 dag homogenizowanego twarożku śmietankowego
- 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 2 posiekane dymki
- 2 łyżki posiek. ziół (koperku, natki)
- cukier
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
- Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na grubej tarce, odciśnij sok. Dodaj mąkę, jajko, rozgnieciony czosnek oraz sól i pieprz. Wymieszaj ciasto. Usmaż na rozgrzanym oleju rumiane placki. Osącz je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i trzymaj w cieple.
- Przygotuj sos: twarożek zmiksuj z jogurtem i majonezem na krem. Dodaj posiekaną dymkę i zioła. Dopraw cukrem, solą oraz pieprzem. Placki podawaj z przygotowanym sosem.