Placki z dyni to świetny pomysł na szybki obiad! Zobacz jak zrobić placuszki z dyni na słodko i z czym je podać!
Składniki na placuszki z dyni z rodzynkami:
- kilogram dyni,
- 100 g rodzynek,
- 150 g mąki,
- 2 jajka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 cytryna,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli,
- olej do smażenia i cukier do posypania gotowych placuszków
Sposób przygotowania słodkich placuszków z dyni:
Pokroić dynię w plastry, wydrążyć pestki, upiec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180°. W międzyczasie namoczyć rodzynki w szklance z gorącą wodą.
fot. Fotolia
Upieczoną dynię ostudzić, a następnie wydrążyć z niej miąższ i zmiksować lub rozgnieść na drobniutko widelcem.
Do miski wsypać mąkę , cukier, jajka, odsączone rodzynki, startą skórkę z cytryny, cynamon i sól. Zamieszać wszystkie składniki, a następnie odstawić na godzinę pod przykryciem. Po tym czasie do masy dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
fot. Fotolia
Do połowy wysokości patelni wylać olej, rozgrzać i wylewać na niego niewielką ilość masy, tak aby powstały małe placuszki. Przysmażyć z obu stron. Układać na talerzu wyłożonym papierem kuchennym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem i podawać.
fot. Fotolia
Placuszki z dyni na słodko można podawać z dowolnie wybranymi owocami, które ozdobią talerz, np. figami, czy jagodami. Pyszne będą także ze śmietaną, grantem, polane miodem czy syropem klonowym.