Składniki:
Ciasto:
- 40 dag mąki
- jajko
- szczypta soli
Farsz:
- 80 dag miąższu z dyni
- 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki suszonej chili
- pieprz
Do polania:
- 3 łyżki oliwy
- papryczka chili
- mała czerwona papryka
Przygotowanie:
- Soczewicę zalej w garnku 600 ml wody. Gotuj 5 min, osącz.
- Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na oliwie. Dodaj startą dynię, smaż 3 min. Dodaj soczewicę, pieprz i chili. Smaż 5 min.
- Z mąki, jajka, 3/4 szklanki wody i szczypty soli zagnieć ciasto.
- Rozwałkuj, wykrój krążki średnicy 6 cm. Na połowie połóż farsz, przykryj pozostałymi krążkami.
- Zlep pierogi. Gotuj w osolonej wodzie 3 min od wypłynięcia, osącz.
- Paprykę pokrój w kostkę, chili posiekaj. Podsmaż na oliwie, polej pierogi.