Pieczone kabaczki

Pieczone kabaczki z mięsnym farszem fot. Fotolia
Nadziewane mięsnym farszem
/ 20.08.2013 09:22
Pieczone kabaczki z mięsnym farszem fot. Fotolia

Przygotowanie 35 min * pieczenie 45 min * 1 porcja – ok. 480 kcal

Składniki na 4 porcje pieczonych kabaczków:

  • 2 kabaczki
  • 5 dag ryżu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 1 jajko
  • 5 dag żółtego sera
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania kabaczków z mięsnym farszem:


  1. Kabaczki dokładnie umyj, wytrzyj (możesz je też obrać, ale niekoniecznie). Każdy przekrój wzdłuż na połowę, usuń nasionka wraz z otaczającym je miękkim miąższem.
  2. Ryż ugotuj na sypko w osolonym wrzątku.
  3. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, przesmaż na oleju, lekko rumieniąc. Dodaj mielone mięso, usmaż, co jakiś czas mieszając. Podlej winem, dodaj sól i pieprz. Duś na małym ogniu ok. 10 minut.
  4. Podduszone mięso wymieszaj z ryżem, jajkiem i połową startego żółtego sera. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, przypraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Wydrążone połówki kabaczków napełnij farszem. Ułóż w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu. Posyp pozostałym startym serem i tartą bułką. Kabaczki podlej odrobiną wody. Przykryj naczynie, wstaw do piekarnika. Piecz ok. 45 minut w 190 st. C.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA