Przygotowanie 35 min * pieczenie 45 min * 1 porcja – ok. 480 kcal
Składniki na 4 porcje pieczonych kabaczków:
- 2 kabaczki
- 5 dag ryżu
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 100 ml białego, wytrawnego wina
- 1 jajko
- 5 dag żółtego sera
- natka pietruszki
- 2 łyżki tartej bułki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania kabaczków z mięsnym farszem:
- Kabaczki dokładnie umyj, wytrzyj (możesz je też obrać, ale niekoniecznie). Każdy przekrój wzdłuż na połowę, usuń nasionka wraz z otaczającym je miękkim miąższem.
- Ryż ugotuj na sypko w osolonym wrzątku.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę, przesmaż na oleju, lekko rumieniąc. Dodaj mielone mięso, usmaż, co jakiś czas mieszając. Podlej winem, dodaj sól i pieprz. Duś na małym ogniu ok. 10 minut.
- Podduszone mięso wymieszaj z ryżem, jajkiem i połową startego żółtego sera. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Wydrążone połówki kabaczków napełnij farszem. Ułóż w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu. Posyp pozostałym startym serem i tartą bułką. Kabaczki podlej odrobiną wody. Przykryj naczynie, wstaw do piekarnika. Piecz ok. 45 minut w 190 st. C.
Kulinarne inspiracje - forum >>