Pieczona szynka - przepis

Przed pieczeniem szynkę obwiąż sznurkiem, żeby była bardziej zwarta
/ 29.03.2012 06:42

Przygotowanie: 45 min

Składniki na 8–10 porcji:
- 2 kg surowej szynki
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- szklanka czerwonego wina
- liść laurowy
- po 2–3 ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego i owoców jałowca
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- sól

Na sosy:
- 2 łyżki chrzanu
- szklanka śmietany
- łyżeczka mąki

Sposób wykonania:
1. Marchew, seler i pietruszkę umyj, oczyść i pokrój w słupki. Cebulę obierz i pokrój w półplastry.

2. Do garnka wlej wino, szklankę wody, wrzuć pieprz, ziele angielskie, owoce jałowca i liść laurowy. Włóż pokrojone warzywa i zagotuj. Odstaw do ostudzenia.

3. Szynkę umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Dobrze natrzyj solą. Ułóż w dopasowanym wielkością naczyniu (najlepiej kamionkowym). Zalej marynatą i odstaw na 3–5 dni w chłodne miejsce. Im dłużej pozostanie w marynacie, tym będzie ostrzejsza w smaku. Podczas marynowania obracaj mięso kilkakrotnie.

4. Szynkę wyjmij z marynaty. Wyłóż do brytfanny. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piecz około 2 godzin, podlewając marynatą.

5. Po upieczeniu szynkę ostudź i pokrój w cienkie plastry. Podawaj zwinięte w rulony, nadziane gęstym kremem chrzanowym. Szynkę na gorąco podawaj z sosem śmietanowym przyrządzonym ze zmiksowanej śmietany z mąką i sosem z pieczenia.

Redakcja poleca

REKLAMA