Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa wołowego- posiekana cebula
- posiekany ząbek czosnku
- posiekany pęczek koperku
- 1/2 pęczka posiekanej natki
- 2 jajka
- namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka
- 5 łyżek bułki tartej
- szczypta ostrej papryki
Dodatkowo:
- duża marchewka pokrojona w kosteczkę
- duża cebula pokrojona w kosteczkę
- 2 duże pomidory pokrojone w kostkę
- 1/2 szklanki bulionu
- olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mięso z cebulą, czosnkiem, koperkiem, natką, jajkami i kajzerką. Dodaj do masy bułkę tartą, dopraw szczyptą ostrej papryki, solą i pieprzem.
2. Uformuj na blasze zgrabną pieczeń, polej kilkoma łyżkami oleju i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 80 minut.
3. Po 35 minutach obłóż pieczeń przygotowanymi warzywami wymieszanymi z solą oraz pieprzem. Całość polej bulionem. Gotową pieczeń pokrój na plastry. Podawaj z ziemniakami.
2. Uformuj na blasze zgrabną pieczeń, polej kilkoma łyżkami oleju i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 80 minut.
3. Po 35 minutach obłóż pieczeń przygotowanymi warzywami wymieszanymi z solą oraz pieprzem. Całość polej bulionem. Gotową pieczeń pokrój na plastry. Podawaj z ziemniakami.