Mięso perliczki bogate w witaminy B1, B2 oraz E jest również źródłem magnezu, cynku i potasu. Pieczona w piekarniku lub na grillu ma delikatny aromat. Faszerowana nadzieniem z orzechów włoskich i sera jest idealnym pomysłem na obiad lub wykwintną kolację. Sprawdź nasze pomysły na perliczkę!
Perliczka pieczona
Oto składniki na perliczkę pieczoną:
- suszony tymianek
- starty ser
- orzechy włoskie
- średnia perliczka
- cytryna
- kawałki wędzonej szynki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- oliwa z oliwek
Jak zrobić pieczoną perliczkę?
Perliczkę dokładnie myjemy i oczyszczamy. Kroimy na mniejsze części za pomocą ostrego noża. Części drobiu osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok z cytryny. Siekamy orzechy włoskie i odstawiamy na bok. Perliczkę obtaczamy wędzoną szynką i nacieramy skórką z cytryny. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Kawałki mięsa wykładamy na blachę do pieczenia. Polewamy oliwą z oliwek i układamy starte orzechy. Pieczemy przez 50 minut. Tak przygotowaną perliczkę serwujemy z ulubioną surówką.
Rosół z perliczki
Oto składniki na rosół z perliczki:
- średnia perliczka
- 2 marchewki
- średnia cebula
- pęczek koperku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- woda
Jak zrobić rosół z perliczki?
Dokładnie obmywamy i oczyszczamy perliczkę. Następnie układamy w dużym garnku wypełnionym zimną wodą. Doprawiamy solą i pieprzem. Obieramy i siekamy cebulę oraz marchewkę. Dodajemy koperek lub opcjonalnie pietruszkę. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Tak przygotowany rosół możemy podawać z mięsem z perliczki oraz z ulubionym makaronem.
Perliczka faszerowana
Oto składniki na faszerowaną perliczkę:
- średnia perliczka
- kawałki bekonu
- średnia cebula
- 3 łyżki mąki
- 4 łyżki masła
- garść orzechów włoskich
- bułka tarta
- 2 cytryny
- jajko
Jak zrobić faszerowaną perliczkę?
Najpierw przygotowujemy nadzienie. Siekamy drobno cebulę oraz bekon. Podsmażamy na rozgrzanej patelni i dodajemy masło. Następnie siekamy orzechy włoskie i dodajemy do reszty składników. Dosypujemy mąkę, bułkę tartą i zagęszczamy całość. Tak przygotowane nadzienie mieszamy z roztrzepanym jajkiem. Perliczkę dokładnie myjemy i oczyszczamy. Nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok z cytryny. Nadzienie wkładamy delikatnie do wnętrza perliczki i zaszywamy za pomocą sznurka. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 50 minut na każdy kilogram mięsa. Tak przygotowane mięso możemy serwować z dodatkiem pieczonych warzyw lub sałatką.