PERLICZKA: perliczka pieczona, rosół z perliczki i inne

Faszerowana pierś kurczaka Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Perliczka to niezwykle delikatne mięso, które zdecydowanie za rzadko gości na naszych stołach – sprawdź przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 01.09.2017 14:08
Faszerowana pierś kurczaka Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Mięso perliczki bogate w witaminy B1, B2 oraz E jest również źródłem magnezu, cynku i potasu. Pieczona w piekarniku lub na grillu ma delikatny aromat. Faszerowana nadzieniem z orzechów włoskich i sera jest idealnym pomysłem na obiad lub wykwintną kolację. Sprawdź nasze pomysły na perliczkę!

Perliczka pieczona

Oto składniki na perliczkę pieczoną:

  • suszony tymianek
  • starty ser
  • orzechy włoskie
  • średnia perliczka
  • cytryna
  • kawałki wędzonej szynki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • oliwa z oliwek

Jak zrobić pieczoną perliczkę?

Perliczkę dokładnie myjemy i oczyszczamy. Kroimy na mniejsze części za pomocą ostrego noża. Części drobiu osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok z cytryny. Siekamy orzechy włoskie i odstawiamy na bok. Perliczkę obtaczamy wędzoną szynką i nacieramy skórką z cytryny. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Kawałki mięsa wykładamy na blachę do pieczenia. Polewamy oliwą z oliwek i układamy starte orzechy. Pieczemy przez 50 minut. Tak przygotowaną perliczkę serwujemy z ulubioną surówką.

Rosół z perliczki

Oto składniki na rosół z perliczki:

  • średnia perliczka
  • 2 marchewki
  • średnia cebula
  • pęczek koperku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • woda

Jak zrobić rosół z perliczki?

Dokładnie obmywamy i oczyszczamy perliczkę. Następnie układamy w dużym garnku wypełnionym zimną wodą. Doprawiamy solą i pieprzem. Obieramy i siekamy cebulę oraz marchewkę. Dodajemy koperek lub opcjonalnie pietruszkę. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Tak przygotowany rosół możemy podawać z mięsem z perliczki oraz z ulubionym makaronem.

Perliczka faszerowana

Oto składniki na faszerowaną perliczkę:

  • średnia perliczka
  • kawałki bekonu
  • średnia cebula
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • garść orzechów włoskich
  • bułka tarta
  • 2 cytryny
  • jajko

Jak zrobić faszerowaną perliczkę?

Najpierw przygotowujemy nadzienie. Siekamy drobno cebulę oraz bekon. Podsmażamy na rozgrzanej patelni i dodajemy masło. Następnie siekamy orzechy włoskie i dodajemy do reszty składników. Dosypujemy mąkę, bułkę tartą i zagęszczamy całość. Tak przygotowane nadzienie mieszamy z roztrzepanym jajkiem. Perliczkę dokładnie myjemy i oczyszczamy. Nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok z cytryny. Nadzienie wkładamy delikatnie do wnętrza perliczki i zaszywamy za pomocą sznurka. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 50 minut na każdy kilogram mięsa. Tak przygotowane mięso możemy serwować z dodatkiem pieczonych warzyw lub sałatką.

Zobacz inne przepisy na obiad

Redakcja poleca

REKLAMA