Składniki:
- 30 dag makaronu penne lub rigatoni
- 15 dag fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 20 dag grzybów (np. borowików, podgrzybków lub kurek)
- 2 łyżki masła
- łyżka oliwy
- cebulka
- tymianek
- natka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź.
2. Fasolkę obgotuj w osolonym wrzątku, odcedź.
3. Dokładnie oczyść grzyby i również obgotuj w osolonym wrzątku - także należy je odcedzić.
4. Na patelni rozgrzej masło z oliwą. Wsyp posiekaną cebulę, przesmaż ją.
5. Dodaj pokrojoną fasolkę i grzyby, przesmaż, co jakiś czas mieszając.
6. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
7. Makaron wymieszaj z pozostałymi składnikami. Posyp natką.
Przepis z "Przyjaciółki"