Papryka po grecku z grilla

Paprykę można upiec w piekarniku. Podczas pikniku wystarczy na kilka minut położyć ją na grillu.
/ 24.08.2011 17:44

Przygotowanie: 25 min

Składniki dla 4 osób:
- 4 duże papryki (żółte)
- 30 dag fety
- 4 kromki czerstwego chleba
- 20 dag pomidorków czereśniowych
- 10 dag marynowanych czarnych oliwek bez pestek

Dodatki:
- 4 łyżki oliwy
- 2–3 ząbki czosnku
- 2 łyżki pesto (ze słoika)
- 2 łyżki listków bazylii
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Warzywa umyj pod zimną wodą. Ze strąków papryk odkrój wierzchy, usuń ze środka pestki. Odkrojone wierzchy pokrój w kostkę. Pomidorki czereśniowe poprzekrajaj na połówki. Oliwki osącz z zalewy i pokrój na plasterki.

2. Kromki chleba natrzyj przekrojonymi ząbkami czosnku, pokrój w kostkę i zarumień na oliwie.

3. Fetę pokrój w kostkę, wymieszaj z grzankami, pomidorami, oliwkami i papryką. Dodaj pesto, listki bazylii oraz sól i pieprz do smaku.

4. Strąki papryki napełnij nadzieniem, zawiń w folię aluminiową, ustaw pionowo na tackach do grillowania. Piecz na rozżarzonych węglach przez około 20 minut.

Przepisy na potrawy z grilla - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)