POLECAMY

Naleśniki w sosie pomarańczowym

Przygotować ciasto naleśnikowe. Przesiać mąkę z solą, wsypać do miksera. Dodać cukier, jajka, wlać mleko i olej roślinny. Mieszać do uzyskania jednorodnej masy. Odstawić ciasto do lodówki na 1 godzinę.

Składniki

Ciasto:

  • 100g mąki pszennej 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka cukru 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka oleju roślinnego 
  • 300ml mleka 
  • olej roślinny do smażenia

Sos: 

  • 100g masła śmietankowego 
  • 100g cukru 
  • 2 pomarańcze 
  • 1 łyżka skórki z cytryny 
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego 
  • 2 łyżki koniaku

Sposób przygotowania

Przygotować ciasto naleśnikowe. Przesiać mąkę z solą, wsypać do miksera. Dodać cukier, jajka, wlać mleko i olej roślinny. Mieszać do uzyskania jednorodnej masy. Odstawić ciasto do lodówki na 1 godzinę.
Silnie nagrzać patelnię. Rozgrzać olej. Nalać na patelnię porcję ciasta. Wypiekać wszystkie naleśniki.
Pomarańcze dokładnie wymyć, obsuszyć. Tarką zdjąć skórkę z 1 pomarańczy, zmieszać ze skórką z cytryny.

Rozgrzać na patelni masło z cukrem. Gotować, dopóki cukier nie zacznie się karmelizować. Na wyciskarce odcisnąć sok z pomarańczy i dodać go do patelni z cukrem. Dodać pomarańczową i cytrynową skórkę. Gotować 4 minuty, stale mieszając.

Dodać do sosu likier pomarańczowy. Za pomocą szczypcy włożyć do sosu jeden naleśnik, dać mu nasiąknąć. Złożyć naleśnik na 4 części, odłożyć, chronić przed wystygnięciem. Namaczanie i składanie w sosie powtórzyć z pozostałymi naleśnikami. Przełożyć nasiąknięte naleśniki na duży półmisek, polać koniakiem, podpalić.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)