Składniki
Ciasto:
-
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 300ml mleka
- olej roślinny do smażenia
Sos:
- 100g masła śmietankowego
- 100g cukru
- 2 pomarańcze
- 1 łyżka skórki z cytryny
- 4 łyżki likieru pomarańczowego
- 2 łyżki koniaku
Sposób przygotowania
Przygotować ciasto naleśnikowe. Przesiać mąkę z solą, wsypać do miksera. Dodać cukier, jajka, wlać mleko i olej roślinny. Mieszać do uzyskania jednorodnej masy. Odstawić ciasto do lodówki na 1 godzinę.
Silnie nagrzać patelnię. Rozgrzać olej. Nalać na patelnię porcję ciasta. Wypiekać wszystkie naleśniki.
Pomarańcze dokładnie wymyć, obsuszyć. Tarką zdjąć skórkę z 1 pomarańczy, zmieszać ze skórką z cytryny.
Rozgrzać na patelni masło z cukrem. Gotować, dopóki cukier nie zacznie się karmelizować. Na wyciskarce odcisnąć sok z pomarańczy i dodać go do patelni z cukrem. Dodać pomarańczową i cytrynową skórkę. Gotować 4 minuty, stale mieszając.
Dodać do sosu likier pomarańczowy. Za pomocą szczypcy włożyć do sosu jeden naleśnik, dać mu nasiąknąć. Złożyć naleśnik na 4 części, odłożyć, chronić przed wystygnięciem. Namaczanie i składanie w sosie powtórzyć z pozostałymi naleśnikami. Przełożyć nasiąknięte naleśniki na duży półmisek, polać koniakiem, podpalić.