Składniki:
- indyk 3–4 kg
- 20 dag masła
Na nadzienie:
- 2 czerstwe bułki
- 1/2 szklanki mleka
- 20 dag wątróbek
- 6 jajek
- 10 dag masła
- po 10 dag rodzynek i migdałów
- 1 łyżka cukru
- sól
- biały pieprz
Sposób wykonania:
Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć z wątróbkami. Dodać utarte z masłem żółtka, wsypać rodzynki i zmielone migdały. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem, wymieszać z pianą z białek.
Z nóg indyka wyciągnąć ścięgna, spłaszczyć tuszkę, napełnić farszem, zaszyć otwory. Ułożyć w natłuszczonej masłem blasze. Resztę masła schłodzić i pokrojone ułożyć na indyku. Piec w temp. 180°C, licząc 20 minut na każde 50 dag mięsa plus 20 minut na całość, podczas pieczenia polewać sosem.