Składniki:
- 1,5 kg wyluzowanego z kości mostka cielęcego
- słoik suszonych pomidorów
- 70 dag szpinaku
- cebula
- 5 ząbków czosnku
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Mostek cielęcy umyj, natrzyj solą i pieprzem. Chłodź 3 godziny. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodaj szpinak, pokrojone pomidory, duś razem 5 minut. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Mięso posmaruj ostudzonym farszem i zwiń ciasno w roladę. Zepnij szpilkami lub obwiąż sznurkiem. Mostek cielęcy obsmaż na rumiano na oliwie. Przełóż do brytfanki. Podlej kilkoma łyżkami wody, przykryj i piecz godzinę w temperaturze 160 stopni, często polewając mięso powstałym sosem.