Składniki:
- 1 kg mostka cielęcego bez kości
Na farsz:
- 25 dag mielonej cielęciny
- 1 cebula
- 10 dag pieczarek
- 1 surowe jajko
- 4 jajka na twardo
- łyżka masła
- 4–5 łyżek tartej bułki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sok z cytryny
- tymianek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Mostek cielęcy umyj, osusz, rozłóż płasko na desce, oprósz solą oraz pieprzem.
- Oczyszczone pieczarki i obraną cebulę posiekaj, podsmaż na łyżce masła, ostudź i połącz z mielonym mięsem. Do farszu wbij surowe jajko, dodaj tartą bułkę i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, tymiankiem, solą i pieprzem.
- Farsz rozsmaruj równą warstwą na płacie mięsa. Jajka na twardo obierz i ułóż rzędem wzdłuż dłuższego boku płatu mięsa. Zwiń ciasno roladę, zaczynając od boku z jajkami. Roladę zawiąż nicią kuchenną, włóż do foliowego rękawa do pieczenia, zawiąż końce.
- Roladę ułóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni.Piecz mniej więcej 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyjmij mięso z rękawa, usuń nici. Przed podaniem roladę pokrój na plastry.