Makaron z krewetkami w sosie czosnkowo-ziołowym

Krewetki płuczemy pod zimną wodą i jeśli mają ogonki obrywamy je im. Rozgrzewamy na patelni łyżkę masła.
/ 16.08.2011 10:43

Składniki

  • 1/2kg krewetek tygrysich
  • kilka cebulek szalotek
  • 3 duże ząbki czosnku
  • szklanka śmietany 30-proc.
  • łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • makaron, np. kokardki

Sposób przygotowania

Krewetki płuczemy pod zimną wodą i jeśli mają ogonki obrywamy je im. Rozgrzewamy na patelni łyżkę masła. Wrzucamy rozgnieciony czosnek (ząbków 3, chyba że lubicie mocno czuć czosnek to ząbków wedle uznania) i posiekane 3 dymki (same cebulki, szczypior później). Kiedy już wszystko troszeczkę się podsmaży zdejmujemy z palnika na chwilkę i dolewamy 250ml śmietany 30%-owej (najlepiej Łaciata - z nią zawsze się udaje), mieszamy i stawiamy na palnik. Mieszamy i gotujemy, aż sos trochę zgęstnieje.
Kiedy to nastąpi dodajemy krewetki, posiekany szczypior i natkę pietruszki (ilość: wedle uznania).
Gotujemy na średnim gazie dokładnie 8 minut, cały czas mieszając.

To jest też dobry moment, na to, żeby wstawić makaron, albo ryż (chociaż z chlebem jest tak samo pycha). Cale gotowanie zakończy się w jednakowym czasie:)

Po upływie 8 minut nie pozostaje nic innego jak posmakować sos i doprawić solą oraz pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA