Przygotowanie: 25 min
Składniki na 4 porcje:
- 40 dag świderków
- 30 dag świeżego brokułu
- 1 duży (0,4 l) kremowy naturalny jogurt
- 10 dag serka mascarpone
- pół cytryny
- 2 kostki bulionu warzywnego
- 2–3 ząbki czosnku
- tymianek
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Jogurt zmiksuj z serkiem mascarpone. Dopraw do smaku sokiem wyciśniętym z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Gotowy sos wymieszaj i odstaw.
2. Brokuł opłucz pod zimną wodą, osącz na papierowym ręczniku. Następnie podziel na małe różyczki. Wrzuć na osolony wrzątek, ugotu, osącz.
3. Makaron wsyp do wrzątku z dodatkiem kostek bulionowych. Delikatnie zamieszaj, żeby nie przywarł do dna. Do wody możesz wlać 1–2 łyżki oliwy. To zapobiegnie sklejaniu się makaronu podczas gotowania. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i ugotuj makaron al dente. Osącz na sitku.
4. Wymieszaj makaron z brokułem. Polej sosem jogurtowym. Posyp danie skórką cytrynową i tymiankiem.
Kulinarne inspiracje - forum >>
Makaron z brokułami i sosem holenderskim
Sos holenderski będzie bardziej aromatyczny, gdy doprawisz go szczyptą gałki muszkatołowej