Makaron rurki zapiekany z parówkami - przepis

Do dania warto dodać łyżkę posiekanej natki. Zyska wyrazisty smak.
/ 08.03.2012 06:14

Przygotowanie: 35 min  

Składniki na 6 porcji:
- 1 opakowanie makaronu rurki
- 50 dag cienkich parówek
- 2 cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- tymianek
- słodka i ostra mielona papryka
- 2 łyżki oliwy
- 1 cukinia
- 4 pomidory
- ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka tartej bułki
- 1 szklanka śmietany
- 3 jajka
- gałka muszkatołowa
- 5 dag parmezanu
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Obraną cebulę posiekaj. Zeszklij na oliwie. Dodaj obrane z osłonek pokrojone parówki. Smaż 2–3 mi-
nuty. Wlej koncentrat pomidorowy rozrobiony z kilkoma łyżkami wody. Dopraw tymiankiem, mieloną papryką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i odstaw z ognia.

2. Makaron ugotuj al dente. Odcedź na sicie, przelej zimną wodą i dokładnie osącz. Cukinię umyj, odetnij końce i pokrój na plasterki. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój na grubsze plastry.

3. Formę natrzyj czosnkiem, wysmaruj masłem i oprósz tartą bułką. Na dnie rozłóż warstwę makaronu. Posyp podsmażonymi parówkami. Ułóż kolejne warstwy.

4. Na wierzchu rozłóż plastry cukinii oraz pomidorów, tak aby na siebie zachodziły. Śmietanę roztrzep z jajkami. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej. Polej zapiekankę i posyp utartym parmezanem. Piecz 25–30 minut w temp. 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA