Składniki:
- 20 dag makaronu farfalle (kokardki)
- 10 dag szynki w plasterkach
- 15 dag żółtego sera
- po kawałku papryki żółtej i czerwonej
- 2 łyżki zielonych oliwek
- zioła do sałatek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- świeże zioła do dekoracji
Przygotowanie:
- Makaron farfalle ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź, przelej zimną wodą, dokładnie osącz.
- Szynkę pokrój w paski, żółty ser w kostkę, a paprykę w cienkie paski. Pokrojone składniki wymieszaj z makaronem i oliwkami.
- Łyżeczkę ziół do sałatek wymieszaj z odrobiną wody, sokiem z cytryny i oliwą. Sosem polej sałatkę, delikatnie wymieszaj. Udekoruj świeżymi ziołami. Smacznego!