Składniki:
- ok. 1,5 kg fileta z łososia
- 1 limonka
- ok. 7 dag masła
- pół pęczka koperku
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Filet oczyść z ości i skóry. Opłucz, osusz, pokrój na porcje. Skrop sokiem wyciśniętym z limonki, oprósz solą i pieprzem. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
- Gałązki koperku dokładnie opłucz, osusz.
- Dno żaroodpornego naczynia wysmaruj masłem. Wyłóż gałązkami koperku.
- Włóż do niego porcje łososia, obłóż kawałkami pozostałego masła. Nałóż pokrywę. Łososia piecz ok. 25 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 st. C
- Upieczonego podawaj z cząstkami cytryny. Najlepszym dodatkiem do tak przygotowanej ryby będzie ugotowany na sypko ryż (możesz połączyć dwa rodzaje – biały i dziki, dzięki czemu uatrakcyjnisz wygląd dania).
Przepis z "Przyjaciółki"