Składniki:
- 40 dag filetów z piersi kurczaka
- 3 cebule dymki
- 10 dag orzechów nerkowca
- 10 dag kiełków sojowych
- 4 torebki ryżu (po 10 dag)
- 4 łyżki oleju sojowego
- 1–2 łyżeczki słodkiego sosu chili
- 1–2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- sos sojowy
- sól
- pieprz
- posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
- Mięso umyj, osusz, pokrój w paski, skrop sokiem z cytryny i sosem sojowym. Przykryj, chłodź 30 min. Dymkę posiekaj, podsmaż na oleju z mięsem. Dodaj orzechy. Dopraw sosem chili, czosnkiem, solą i pieprzem. Duś 8–10 min. Dodaj opłukane i osączone kiełki sojowe, wymieszaj i podgrzewaj 3 min.
- Torebki z ryżem ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, osącz, wyłóż na talerze i podawaj z orzechowym kurczakiem, posypanym szczypiorkiem.