Składniki:
- 8 podudzi z kurczaka (tzw. pałek)
- 2 marchwie
- 4 łodygi selera naciowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- szklanka piwa imbirowego
- 4 łyżki oleju
- łyżka brązowego cukru
- sok z połowy cytryny
- tymianek
- mielony imbir
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Udka umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny i natrzyj imbirem, czosnkiem, solą i pieprzem. Chłodź godzinę. Obsmaż na rumiano na oleju. Przełóż do brytfanki i podlej piwem. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu obsmaż obraną i pokrojoną w talarki cebulę, posól i dodaj do udek. Następnie obsmaż obraną i pokrojoną marchew. Oprósz tymiankiem i cukrem, ułóż wokół udek.
- Łodygi selera naciowego oczyść, opłucz, pokrój ukośnie na kawałki długości 3 cm, włóż do brytfanki z udkami i marchwią. Brytfankę przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piecz pod przykryciem 30 minut. Pod koniec pieczenia odkryj. Udekoruj tymiankiem.