Składniki:
- 30 dag upieczonego kurczaka
Na ciasto:
- 25 dag mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 dag drożdży
- łyżka masła
- łyżeczka cukru
Dodatki:
- sok z cytryny
- sos sojowy
- tymianek
- sól, pieprz
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
- Drożdże rozetrzyj z cukrem, rozprowadź letnim mlekiem, wymieszaj dokładnie z kilkoma łyżkami mąki. Odstaw rozczyn do wyrośnięcia.
- Do rozczynu dodaj resztę mąki, żółtka, ostudzone roztopione masło oraz szczyptę soli. Wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Upieczonego kurczaka pokrój w grubszą kostkę, skrop sokiem z cytryny i sosem sojowym, oprósz tymiankiem i grubo zmielonym pieprzem. Tuż przed smażeniem dodaj kawałki kurczaka do ciasta.
- Na patelni rozgrzej olej i wkładaj łyżką porcje ciasta z kurczakiem. Smaż z obu stron na rumiano.