Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 40 dag piersi kurczaka- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki słodkiego wina ryżowego mirin
- 2 łyżeczki startego imbiru
- płat wodorostów nori
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- białko
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
1. Piersi kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Ostrym nożem pokrój mięso w spore kostki.
2. Zalej marynatą przygotowaną z sosu sojowego, słodkiego wina ryżowego mirin oraz startego imbiru. Odstaw do lodówki na 30 minut.
3. Mąkę kukurydzianą wymieszaj z drobno posiekanym płatem wodorostów nori. Białko lekko ubij.
4. Mięso osącz z zalewy. Panieruj w białku, a następnie w mące kukurydzianej, raz jeszcze w białku i powtórnie w mące. Usmaż w głębokim oleju na złoty kolor. Osącz na papierowym ręczniku. Podawaj z ryżem i marynowanym imbirem.
2. Zalej marynatą przygotowaną z sosu sojowego, słodkiego wina ryżowego mirin oraz startego imbiru. Odstaw do lodówki na 30 minut.
3. Mąkę kukurydzianą wymieszaj z drobno posiekanym płatem wodorostów nori. Białko lekko ubij.
4. Mięso osącz z zalewy. Panieruj w białku, a następnie w mące kukurydzianej, raz jeszcze w białku i powtórnie w mące. Usmaż w głębokim oleju na złoty kolor. Osącz na papierowym ręczniku. Podawaj z ryżem i marynowanym imbirem.