Składniki:
- 12 jajek
- pęczek świeżych ziół (natka pietruszki, szczypiorek, koperek)
- 3 czubate łyżki bułki tartej
- łyżka ostrej musztardy
- sól
- pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej
Przygotowanie:
Jeśli znudziły ci się tradycyjne mięsne kotlety, koniecznie spróbuj tych jajecznych. Są lekkie, delikatne i bardzo smakowite. Zrób je raz, a zaczniesz przyrządzać je regularnie!
- Dziesięć jajek ugotuj na twardo.
- Ostudź je, po czym obierz, drobno pokrój. Włóż do miski.
- Zioła opłucz, otrząśnij z wody, osusz bawełnianą ściereczką.
-
Posiekaj je, po czym dodaj do pokrojonych jajek z jajkami świeżymi, musztardą i bułką tartą.
- Masę wyrób krótko i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Zwilżonymi dłońmi uformuj z masy 4 duże lub 8 małych kotlecików.
-
Panieruj je w bułce tartej. .
- Na patelni rozgrzej olej.
- Krokiety usmaż na złoty kolor z obydwu stron.
- Podawaj z tłuczonymi ziemniakami oraz sałatką pomidorową.