Składniki:
- 25 dag ciecierzycy
- 2 cebule
- 2 papryczki chilii
- mała czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sok z połowy cytryny
- curry
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
- Ciecierzycę umyj, zalej zimną wodą, odstaw do namoczenia na noc. Następnego dnia ugotuj ją al dente 30 min, odcedź i osącz. Cebulę, paprykę i chili obierz, oczyść, opłucz, posiekaj i zeszklij na łyżce oleju. Ciecierzycę zmiksuj. Dodaj posiekaną zieleninę i podsmażone warzywa. Dopraw olejem sezamowym, rozgniecionym czosnkiem, sokiem cytrynowym, curry, solą i pieprzem. Składniki wymieszaj. Jeżeli masa będzie za rzadka, dodaj do niej 1–2 łyżki mąki.
- Z masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtocz z bułce tartej. Usmaż w głębokim oleju (np. we frytkownicy) na złoty kolor. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Kotlety z ciecierzycy podawaj z dowolnym sosem, chlebem pita lub ryżem.