Kotleciki jagnięce po holendersku

Kotleciki rozklepujemy delikatnie ręką, przekładamy gałązkami świeżego tymianku i marynujemy zalewając je winem i oliwą z oliwek.
/ 20.08.2007 22:09

Składniki

  • 8 szt. kotlecików jagnięcych
  • 1 łyżka oleju sojowego
  • 2 łyżki wina białego typu Chardonnay
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeży tymianek
  • Sól
  • Pieprz
  • Danie Holenderskie HORTEX
  • 3 łyżki oleju sojowego
  • Sól
  • Pieprz
  • 4 żółtka
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szkl. wina białego
  • Sól
  • Pieprz Cayenne

Sposób przygotowania

Kotleciki rozklepujemy delikatnie ręką, przekładamy gałązkami świeżego tymianku i marynujemy zalewając je winem i oliwą z oliwek. Tak przygotowane kotleciki pozostawiamy w lodówce przez minimum 24 godziny, lecz nie dłużej jak dwa dni. Po wyjęciu z marynaty, osuszamy w ręczniku papierowym, solimy oraz posypujemy pieprzem, po czym smażymy na rozgrzanym oleju według indywidualnych upodobań smakowych.

„Danie Holenderskie” nie rozmrożone smażymy na rozgrzanym oleju przez około 10-12 minut. Pod koniec smażenia wsypujemy zawartość saszetki dołączonej do dania holenderskiego. Jeżeli jest to konieczne doprawiamy solą i pieprzem.

Sos:
Wino wlewamy do rondla i gotujemy do momentu odparowania połowy objętości. Gorące wino studzimy tak, aby pozostało dobrze ciepłe. Dodajemy żółtka i trzepaczką energicznie roztrzepujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Jeżeli temperatura sosu będzie zbyt niska, rondel stawiamy do „kąpieli wodnej” czyli większego garnka z gotującą się wodą. Nie zdejmując z „kąpieli wodnej” i nie przestając trzepać trzepaczką dolewamy cienkim strumieniem, niewielkimi porcjami klarowane ciepłe masło, identycznie jak przy kręceniu majonezu. Gdy sos jest już gotowy doprawiamy solą i pieprzem Cayenne.

Klarowanie Masła:
Miękkie masło stawiamy w stalowym naczyniu na kuchni obok palników lub garnków z gotującą się np. zupą i czekamy do momentu, aż masło oddzieli się od serwatki. Masło delikatnie zlewamy a serwatkę wylewamy.

Centralnie na talerzu układamy gorące warzywa, na które stawiamy na sztorc usmażone kotleciki jagnięce. Natomiast w wolne miejsca wylewamy ciepły sos. Uwaga! – sosu nie wolno zagotować gdyż się zważy, dlatego również nie możemy tego dania serwować na zbyt gorącym talerzu. Sos można podać oddzielnie w sosjerce.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)