Knedle z grzybami fot. Fotolia

Knedle ziemniaczane z grzybami

By farsz był pożywniejszy, grzyby możesz przesmażyć z mielonym mięsem (w proporcjach 1:1)
/ 26.08.2013 11:25
Knedle z grzybami fot. Fotolia

Przygotowanie i gotowanie ok. 100 min * 1 porcja – ok. 490 kcal

Składniki na 4 porcje knedli z grzybami:

Na ciasto:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka

Na farsz:

  • 40 dag grzybów
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:


  1. Pieczarki oczyść, posiekaj. Cebule obierz, pokrój w kostkę, zrumień na maśle. Dodaj grzyby, przesmaż, mieszając. Smaż dalej, aż odparuje cały płyn. Dodaj śmietanę i duś całość ok. 3 minut. Farsz dopraw, wystudź.
  2. Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, osusz, przeciśnij przez praskę, wystudź. Wyłóż na stolnicę, dodaj mąkę, jajka i szczyptę soli.
  3. Zagnieć szybko jednolite ciasto.
  4. Z ciasta formuj grube wałki i krój je w talarki. Z każdego uformuj placuszek, nadziej go łyżeczką farszu. Dokładnie zlep brzegi, utocz kulkę, oprószając dłonie mąką.
  5. Knedle wrzuć na osolony wrzątek i gotuj ok. 3 minut od czasu, jak wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową, rozłóż na talerze, polej np. stopionym masłem lub zrumienioną na oleju cebulką.

Kulinarne inspiracje - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)