Przygotowanie i gotowanie ok. 100 min * 1 porcja – ok. 490 kcal
Składniki na 4 porcje knedli z grzybami:
Na ciasto:
- 1 kg ziemniaków
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
Na farsz:
- 40 dag grzybów
- 2 cebule
- 2 łyżki masła lub oleju
- 2 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Pieczarki oczyść, posiekaj. Cebule obierz, pokrój w kostkę, zrumień na maśle. Dodaj grzyby, przesmaż, mieszając. Smaż dalej, aż odparuje cały płyn. Dodaj śmietanę i duś całość ok. 3 minut. Farsz dopraw, wystudź.
- Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, osusz, przeciśnij przez praskę, wystudź. Wyłóż na stolnicę, dodaj mąkę, jajka i szczyptę soli.
- Zagnieć szybko jednolite ciasto.
- Z ciasta formuj grube wałki i krój je w talarki. Z każdego uformuj placuszek, nadziej go łyżeczką farszu. Dokładnie zlep brzegi, utocz kulkę, oprószając dłonie mąką.
- Knedle wrzuć na osolony wrzątek i gotuj ok. 3 minut od czasu, jak wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową, rozłóż na talerze, polej np. stopionym masłem lub zrumienioną na oleju cebulką.
Kulinarne inspiracje - forum >>