Składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 25 dag chudego wędzonego boczku
- 10 dag mąki
- 3 cebule
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- mielona papryka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj, obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obierz, zetrzyj na tarce. Ziemniaki i cebulę wymieszaj z przesianą mąką. Wbij jajka i dopraw rozgniecionym czosnkiem, majerankiem, papryką, solą i pieprzem. Pokrój w kostkę 2/3 boczku i dodaj do masy.
- Resztę boczku pokrój w plasterki i wyłóż nimi płaską formę. Napełnij masą ziemniaczaną, wyrównaj wierzch. Piecz ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyłóż na talerz, pokrój na porcje i podawaj z pikantnymi sezonowymi surówkami.