Karp - przepis

Wigilijny karp fot. Fotolia
W szarym sosie oraz smażony
/ 20.05.2019 13:42
Wigilijny karp fot. Fotolia

Karp w szarym sosie

Przygotuj:

  • Karpia ważącego ok. 1 kg
  • sól.

Wywar:

  • średniej wielkości seler
  • duża cebula
  • kieliszek czerwonego wina
  • kawałek skórki z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki imbiru w proszku.

Sos:

  • szklanka ciemnego piwa
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżka powideł śliwkowych
  • 5 dag ususzonego piernika na miodzie
  • 2/3 szklanki obranych i posiekanych migdałów
  • 2/3 szklanki rodzynek
  • kopiasta łyżka masła
  • ew. sól

Sposób przyrządzania:

Z podanych składników i 1 i 1/2 szklanki wody ugotować wywar (ok. 30 min). Odcedzić i zalać nim sprawionego i pokrojonego na 6 porcji karpia. Gotować rybę do miękkości, 35-45 min. Wyjąć ugotowaną rybę i trzymać w ciepłym piekarniku. Do wywaru dodać składniki sosu i gotować 10-15 min, ew. doprawić solą. Gorącym sosem polać rybę.

Karp smażony

Przygotuj:

  • 6 dzwonek karpia
  • sól
  • 1/2 szklanki mąki
  • sklarowane masło do smażenia

Sposób przyrządzania:

Dzwonka posolić, odstawić na pół godziny. Obtoczyć w mące i smażyć na niedużym ogniu na złoto. Podsmażone kawałki wkładać do żaroodpornego naczynia wstawionego do nagrzanego do 180°C i potem wyłączonego piekarnika. Trzymać w cieple do momentu podania.

 

Redakcja poleca

REKLAMA