Karp w szarym sosie
Przygotuj:
- Karpia ważącego ok. 1 kg
- sól.
Wywar:
- średniej wielkości seler
- duża cebula
- kieliszek czerwonego wina
- kawałek skórki z cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- 1/3 łyżeczki imbiru w proszku.
Sos:
- szklanka ciemnego piwa
- 2 łyżeczki cukru
- łyżka powideł śliwkowych
- 5 dag ususzonego piernika na miodzie
- 2/3 szklanki obranych i posiekanych migdałów
- 2/3 szklanki rodzynek
- kopiasta łyżka masła
- ew. sól
Sposób przyrządzania:
Z podanych składników i 1 i 1/2 szklanki wody ugotować wywar (ok. 30 min). Odcedzić i zalać nim sprawionego i pokrojonego na 6 porcji karpia. Gotować rybę do miękkości, 35-45 min. Wyjąć ugotowaną rybę i trzymać w ciepłym piekarniku. Do wywaru dodać składniki sosu i gotować 10-15 min, ew. doprawić solą. Gorącym sosem polać rybę.
Karp smażony
Przygotuj:
- 6 dzwonek karpia
- sól
- 1/2 szklanki mąki
- sklarowane masło do smażenia
Sposób przyrządzania:
Dzwonka posolić, odstawić na pół godziny. Obtoczyć w mące i smażyć na niedużym ogniu na złoto. Podsmażone kawałki wkładać do żaroodpornego naczynia wstawionego do nagrzanego do 180°C i potem wyłączonego piekarnika. Trzymać w cieple do momentu podania.