Składniki:
- 1,2 kg kiszonej kapusty
- 1,5 kg ziemniaków pokrojonych w plasterki
- 2 posiekane cebule
- 4 marchewki starte na tarce o dużych oczkach
- 2 szklanki bulionu z kurczaka
- 6 łyżek masła
- po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki
- 2 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
- masło
Przygotowanie:
- W garnku roztop masło. Włóż kapustę, cebulę i marchew. Smaż 10 min. Wlej bulion, wsyp obie papryki, majeranek i pieprz. Duś, aż cały płyn odparuje.
- Cztery żaroodporne miseczki wysmaruj masłem. Wyłóż plastrami ziemniaków, oprósz solą, posyp wiórkami masła. Nałóż kapustę, przykryj ziemniakami, dopraw solą, pieprzem. Nałóż kolejną warstwę kapusty i przykryj ziemniakami, posyp masłem. Piecz 60 min w temp. 190 stopni.