Reklama
Ilość kalorii: 255
Czas przygotowania: 110 min
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 1,5 kg fileta z indyka
  • majeranek
  • cytryna
  • 2 łyżki miodu
  • 2–3 łyżki oleju
  • 5–6 dojrzałych, twardych moreli lub 3–4 brzoskwinie
  • 3 łyżki masła
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Filet opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Rozkrój na płat grubości ok. 1,5 cm. Natrzyj solą, pieprzem i majerankiem.
  2. Cytrynę dokładnie wyszoruj, opłucz, sparz wrzątkiem. Ze skórki zdejmij cienkie wiórki.
  3. Sok z cytryny i skórkę wymieszaj z miodem i olejem. Marynatą posmaruj mięso, odstaw na 2–4 godziny w chłodne miejsce.
  4. Morele umyj, osusz, usuń pestki. Każdy owoc pokrój w cząstki.
  5. Kawałki moreli połóż na płacie mięsa. Ostrożnie zwiń w ścisłą roladę. Obwiąż ją białą, bawełnianą nicią.
  6. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Obsmaż na nim mięso. Włóż do brytfanny, posyp wiórkami pozostałego masła, polej winem. Przykryj, piecz ok. 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.
Reklama
Reklama
Reklama