Składniki:
- 1,5 kg fileta z indyka
- majeranek
- cytryna
- 2 łyżki miodu
- 2–3 łyżki oleju
- 5–6 dojrzałych, twardych moreli lub 3–4 brzoskwinie
- 3 łyżki masła
- kieliszek białego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Filet opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Rozkrój na płat grubości ok. 1,5 cm. Natrzyj solą, pieprzem i majerankiem.
- Cytrynę dokładnie wyszoruj, opłucz, sparz wrzątkiem. Ze skórki zdejmij cienkie wiórki.
- Sok z cytryny i skórkę wymieszaj z miodem i olejem. Marynatą posmaruj mięso, odstaw na 2–4 godziny w chłodne miejsce.
- Morele umyj, osusz, usuń pestki. Każdy owoc pokrój w cząstki.
- Kawałki moreli połóż na płacie mięsa. Ostrożnie zwiń w ścisłą roladę. Obwiąż ją białą, bawełnianą nicią.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Obsmaż na nim mięso. Włóż do brytfanny, posyp wiórkami pozostałego masła, polej winem. Przykryj, piecz ok. 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.