Halibut w białym winie

Z sosem śmietanowo-chrzanowym
/ 29.06.2010 09:19

Przygotowanie 40 min
Smażenie, duszenie ok. 13 min
Porcja 330 kcal

Przepis na 4 porcje:
- 4 filety ze środkowej części halibuta (po 15–20 dag)
- kieliszek białego wytrawnego wina (150 ml)
- pół szklanki śmietany 12-proc. tł.
- 5 dag chudego boczku
- 2 łyżki oleju

Dodatki:

- sok z połowy cytryny
- łyżeczka chrzanu śmietankowego ze słoiczka
- łyżeczka mąki
- koperek
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Filety z halibuta opłucz w zimnej wodzie, dokładnie osącz, po czym osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Z połówki cytryny wyciśnij sok i skrop filety z halibuta z obu stron. Delikatnie posyp solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Odstaw pod przykryciem do lodówki na 20–30 minut.

2.  Boczek pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej olej, włóż boczek i usmaż na rumiano. Skwarki wyjmij i odstaw w ciepłe miejsce. Na patelnię włóż filety i smaż na złoty kolor z obu stron 2–3 minuty. Wlej wino i duś rybę pod przykryciem 3–4 minuty. Zalej śmietaną doprawioną chrzanem i wymieszaną z mąką. Duś jeszcze 5–6 minut. Posyp odłożonymi skwarkami z boczku i piórkami koperku. Podawaj z ziemniakami z wody.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA