Przygotowanie: 2 godziny
Porcja: 200 kcal
Składniki na 4 –6 porcji:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 50 dag połówek łuskanego grochu
- duża cebula
- po kilka ziarenek ziela angielskiego i kolorowego pieprzu
- 2–3 listki laurowe
- olej do smażenia
- majeranek
- kminek
- sól, pieprz, cukier
Sposób wykonania:
1. Groch opłucz, zalej letnią wodą. Mocz przez noc. Następnego dnia ugotuj w tej samej wodzie (kiedy woda zacznie wrzeć, łyżką cedzakową, zdejmij z jej powierzchni pianę). Groch posól pod koniec gotowania. Uważaj,
aby się nie rozgotował na piure, bo w takim wypadku nie będzie nadawał się do potrawy.
2. Kapustę, jeśli mocno ukwaszona, przepłucz, odciśnij, drobno pokrój. Włóż do garnka. Zalej wodą, posól, dodaj ziele angielskie i ziarenka pieprzu, listki laurowe oraz po 1/2 łyżeczki majeranku i kminku. Dolej łyżkę oleju. Bez pokrywki gotuj 45–50 minut.
3. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Na oleju podsmaż na rumiano. Dodaj do kapusty. Całość przykryj i na wolnym ogniu duś jeszcze ok. 40 minut.
4. Na koniec do kapusty dodaj osączony groch. Dobrze ją wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem
i cukrem (jeśli potrawa jest za luźna, zagęść ją, dodając łyżkę mąki lub zasmażkę zrobioną z łyżki masła i łyżki mąki). Wymieszaj ponownie i razem gotuj jeszcze przez 2–3 min). Odstaw na kilka godzin, aby smaki dobrze się przegryzły.
Przepisy na świąteczne potrawy - forum >>