Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 duże polędwiczki wieprzowe
- 12 plasterków szynki parmeńskiej lub cienkich plasterków surowego boczku
- 6 łyżeczek musztardy (najlepiej dijon)
- pół szklanki białego półwytrawnego wina
- 2 duże jabłka
- tymianek (świeży)
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na polędwiczki grillowane!
- Polędwiczki opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
- Każdą pokrój na 6 kawałków, zalej winem, dodaj kilka gałązek tymianku i odstaw do lodówki na godzinę.
- Wyjmij z zalewy i osusz.
- Plasterki szynki lub boczku posmaruj musztardą.
- Posmarowaną stroną owiń polędwiczki.
- Zepnij roladki wykałaczkami.
- Jabłka obierz, lekko oprósz pieprzem, wymieszaj z małą ilością oleju.
- Ułóż na tacce do grillowania, opiekaj 2-3 minuty.
- Roladki lekko posmaruj olejem, oprósz pieprzem.
- Ułóż na grillu i smaż po 3 minuty z każdej strony.
- Podawaj z jabłkami.