Liczba porcji: 6
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- główka kapusty włoskiej
- 2 łyżki masła
- 15 dag ryżu długoziarnistego
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 40 dag mielonej wieprzowiny albo mięsa wieprzowo–wołowego
- jajko
- pieprz ziołowy
- pieprz czarny
- sól
Na sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1/2 l mleka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- koperek
Przygotowanie:
- Główkę kapusty oczyścić z wierzchnich liści. Włożyć do garnka, zalać osolonym wrzątkiem, gotować 10 minut, aż zmięknie. Wyjąć, osączyć, ostudzić, zdjąć 2 wierzchnie liście, odłożyć. Ściąć czubek kapusty i wyjąć środkowe liście, tak by pozostała warstwa o grubości ok. 3 cm.
- Wyjęte liście posiekać, przesmażyć na maśle. Ryż ugotować na sypko w lekko osolonym wrzątku. Cebulę pokroić w kostkę, przyrumienić na oleju. Wymieszać z mięsem, ryżem, posiekaną kapustą i jajkiem, przyprawić pieprzem ziołowym, czarnym i solą.
- Farszem napełnić kapustę, przykryć odłożonymi liśćmi. Główkę owinąć natłuszczoną masłem folią aluminiową, piec 50 min w 190°C. Na maśle przesmażyć mąkę nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym mlekiem, gotować 5 min. Doprawić solą, pieprzem i gałką, wymieszać z posiekanym koperkiem, podawać do kapusty.