Dorsz zapiekany fot. Materiały prasowe

Dorsz zapiekany z serem Rubin – obiad

Polędwicę z dorsza pokroić na równe porcje, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć delikatnie w mące i usmażyć z obu stron na złoty kolor.
Redaktorki Polki.pl / 30.06.2021 11:54
Dorsz zapiekany fot. Materiały prasowe

Przepis na dorsza zapiekanego z serowym puree

Składniki na 3 porcje:

  • 300 g polędwicy z dorsza,
  • 600 g ziemniaków,
  • 60 g sera Rubin,
  • 1 łyżka masła,
  • gałka muszkatołowa,
  • połówka cytryny do podania,
  • koperek,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie, następnie odcedzić, dodać masło, gałkę muszkatołową, koperek, połowę startego sera i ugnieść całość.
  2. Polędwicę z dorsza pokroić na równe porcje, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć delikatnie w mące i usmażyć z obu stron na złoty kolor (po 3-4 minuty z każdej strony).
  3. W naczyniu żaroodpornym rozsmarować równo puree, posypać resztą startego sera i ułożyć na nim porcje dorsza.
  4. Zapiekać całość przez ok. 10 minut (funkcja grill).
  5. Podawać z ulubioną surówką.

Bursztynowa czyli Leśmian i sery w sercu Warszawy

Bursztynowa to niezwykłe kulinarne miejsce na mapie Warszawy, które jest także jedynym i niepowtarzalnym centrum edukacyjnym, rozwijającym kulturę… sera!

Nowy Świat 37 – ten adres zapewne znają doskonale fani twórczości Bolesława Leśmiana. To właśnie w tej warszawskiej kamienicy mieszkał i tworzył autor „W malinowym chruśniaku”. Od niedawna swoje miejsce znalazła tu również restauracja Bursztynowa a wspomniany Leśmian odcisnął swoje piętno na menu Bursztynowej, ale o tym za chwilę…

Restauracja dedykowana jest Skarbom Serowara – marce serów długodojrzewających, takich jak: Bursztyn, Rubin i Szafir. Czas dojrzewania tych serów sięga nawet trzech lat, nie dziwi więc fakt, że wszystkie potrawy Bursztynowej są wyjątkowe. Bursztyn, Rubin i Szafir zajęły główne miejsce w menu a każdy przepis inspirowany jest właśnie tymi niezwykłymi serami.

Flagowe specjały Bursztynowej to m.in.: zupa serowa, przygotowana na bazie serów długodojrzewających, makaron Serowara z czarną truflą, czy specjalne tiramisu z serem Rubin!

O tym, że koncepcja i dania restauracji są wyjątkowe świadczy fakt, że Bursztynowa w ubiegłym roku otrzymała nagrodę „Złotego Widelca”, jako Najlepsze Bistro w Polsce! Zgarnęła także nagrodę specjalną, zostając „Odkryciem kulinarnym roku 2020”!

Ale serowa uczta to nie wszystko! Tu pojawia się wspomniany autor „W malinowym chruśniaku”, który kiedyś mieszkał i tworzył pod adresem Nowy Świat 37. Goście odwiedzający Bursztynową mogą skosztować drinków ze specjalnej karty koktajlowej inspirowanej twórczością Bolesława Leśmiana.


fot. Restauracja Bursztynowa/materiały prasowe

W karcie znalazły się m.in.: Nieba Przyćmiane (specjalny drink z nalewki z kaliny, herbaty klitorii, truskawek, rabarbaru oraz truskawkowych żelków w białej czekoladzie z serem Szafir), Toast Świętokradzki (Chopin Vintage, Martini Rubino oraz nalewka jarzębinowa, podane ze specjalnymi chipsami z sera Bursztyn) lub niespotykany specjał – Ty przychodzisz jak noc majowa (Chopin Organic, Etiuda Jagoda Kamczacka, herbata jaśminowa, jabłka, kordiał cytrusowy i wyjątkowy puder z sera Szafir).

Na koniec tej wyjątkowej podróży w świecie inspirowanym tradycją oraz pasją, goście mogą kupić (na wynos) sery ze specjalnych limitowanych edycji! Do wyboru czeka wiele rodzajów, w różnych okresach dojrzewania, które można smakować w tradycyjny sposób, czyli jako dodatek do dań na ciepło, ale także łączyć je z miodami, konfiturami a nawet czekoladą!

Na miejscu czekają również prawdziwi fachowcy w dziedzinie serowarstwa: z przyjemnością doradzą każdemu, kto zechce zgłębić tajemnice świata serów i poznać bogactwo smaków, które drzemie w tych niezwykłych produktach!