Składniki 10 pojedynczych piersi kaczy, 10 płaskich łyżeczek przyprawy "5 smaków", butelka japońskiego wina śliwkowego, 3 łyżeczki sosu sojowego, oliwa do smażenia.
Wymieszaj wino z sosem sojowym i przyprawą "5 smaków", a następnie maceruj mięso w zalewie, które gotowe będzie po 5 godzinach.
Na patelni rozgrzej tłuszcz, smaż mięso od strony skórki ok 7-8 min. a następnie przełóż na drugą stronę i smaż 5 min.
Zdejmij z patelni, zawiń w folię i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st., na 15 min.
W rondlu odparuj płyn, w którym macerowało się mięso, aż zgęstnieje. Dodaj do sosu trochę tłuszczu ze smażenia.
Wyjmij piersi z piekarnika i daj im odpocząć 5 min. Pokrój je w poprzeczne plastry, podawaj z sosem z wina i warzywami gotowanymi na parze. Gotowe, smacznego!
Zobacz także: Tabela temperatur i czasu pieczenia mięs