Składniki:
- 8 rurek cannelloni
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 3 wątróbki drobiowe
- 100 ml bulionu
- 15 dag gotowanej wołowiny
- 15 dag gotowanej wieprzowiny
- jajko
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1/2 l mleka
- gałka muszkatołowa
- bazylia
- rozmaryn
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Rurki makaronu obgotuj przez około 7-9 minut.
2. Posiekaną cebulę i czosnek zeszklij na oliwie.
3. Dodaj posiekaną wątróbkę, przesmaż mieszając.
4. Podlej bulionem, dodaj zioła, duś przez 20 min, przestudź.
5. Mięso i przesmażone składniki zmiel, wymieszaj z jajkiem, dopraw.
6. Farszem napełnij rurki makaronu. Ułóż je w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu.
7. Przygotuj sos beszamelowy - mąkę przesmaż na maśle, wymieszaj z mlekiem i podgotuj.
8. Polej doprawionym przecierem i beszamelem.
9. Posyp parmezanem. Piecz przez ok. 30 min w temp. 180 stopni.
Przepis z "Przyjaciółki"
2. Posiekaną cebulę i czosnek zeszklij na oliwie.
3. Dodaj posiekaną wątróbkę, przesmaż mieszając.
4. Podlej bulionem, dodaj zioła, duś przez 20 min, przestudź.
5. Mięso i przesmażone składniki zmiel, wymieszaj z jajkiem, dopraw.
6. Farszem napełnij rurki makaronu. Ułóż je w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu.
7. Przygotuj sos beszamelowy - mąkę przesmaż na maśle, wymieszaj z mlekiem i podgotuj.
8. Polej doprawionym przecierem i beszamelem.
9. Posyp parmezanem. Piecz przez ok. 30 min w temp. 180 stopni.
Przepis z "Przyjaciółki"