Cannelloni z mięsem - przepis

Szerokie rurki wypełnione pysznym farszem - specjalność kuchni włoskiej.
Weronika Kwaśniak / 29.10.2013 13:00
DRUKUJ PRZEPIS
Cannelloni z mięsem - przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 90 min
Ilość kalorii: 525 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 8 rurek cannelloni
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 wątróbki drobiowe
  • 100 ml bulionu
  • 15 dag gotowanej wołowiny
  • 15 dag gotowanej wieprzowiny
  • jajko
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 l mleka
  • gałka muszkatołowa
  • bazylia
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
1. Rurki makaronu obgotuj przez około 7-9 minut.
2. Posiekaną cebulę i czosnek zeszklij na oliwie.
3. Dodaj posiekaną wątróbkę, przesmaż mieszając.
4. Podlej bulionem, dodaj zioła, duś przez 20 min, przestudź.
5. Mięso i przesmażone składniki zmiel, wymieszaj z jajkiem, dopraw.
6. Farszem napełnij rurki makaronu. Ułóż je w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu.
7. Przygotuj sos beszamelowy - mąkę przesmaż na maśle, wymieszaj z mlekiem i podgotuj.
8. Polej doprawionym przecierem i beszamelem.
9. Posyp parmezanem. Piecz przez ok. 30 min w temp. 180 stopni.

Przepis z "Przyjaciółki"
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA