Calzone

Mąkę, cukier, sól i drożdże mieszamy z ciepłą wodą. Rozrabiamy ciasto tak aby składniki dobrze się połączyły. Odstawiamy na ok. 20 minut.
/ 20.10.2006 08:51

Składniki

Ciasto:

  • 7 czubatych łyżek mąki
  • 30g drożdży
  • 1 łyżka oleju
  • pół łyżeczki cukru (nawet mniej)
  • 1 żółtko (do posmarowania ciasta-dla koloru)
  • oregano
  • pół szklanki ciepłej wody

Farsz:

  • 20 dkg pieczarek
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 cebulka
  • 30 dkg mozarelli
  • ciut sosu pomidorowego (doprawić ziołami: oregano, czosnek, sół czosnkowa)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • papryka ostra
  • olej

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę, cukier, sól i drożdże mieszamy z ciepłą wodą. Rozrabiamy ciasto tak aby składniki dobrze się połączyły. Odstawiamy na ok. 20 minut.

Farsz:

Pierś kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z oliwka. Pieczarki myjemy, kroimy w talarki i podsmażamy również. To samo z cebulką. Czosnek wyciskamy. Wszystkie składniki mieszamy dodając rozrobiony sos pomidorowy i podduszamy chwile. Sosu dajemy tylko ciut. Doprawiamy solą, papryką i dodajemy starty żółty ser na koniec.

Calzone:

Powstałe ciasto kroimy na 4 placki. Rozwałkujemy każdy po kolei na kształt koła. Nakładamy powstały farsz (nie za dużo żeby ładnie się pieróg zamknął). Zaklejamy i smarujemy na koniec żółtkiem. Posypujemy oregano i wkładamy na dużą posmarowaną olejem blachę, do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut.