Boczek faszerowany gotowany

Płat boczku około 2,5 kg, ścinamy mięso z góry, żeby boczek miał grubości 1,5 cm. Wykrojone mięso zmielić, dodać 30 dag podsmażonych pieczarek, 0,5 kg zmielonej szynki surowej, doprawić solą , pieprzem i papryką. Zdjąć skórę . Płat boczku o grubości 1,5 cm, doprawić solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki.
/ 05.08.2011 08:18

Składniki

  • 2,5 kg boczku surowego

  • 30 dag pieczarek
  • 0,5 kg szynki surowej
  • 3 rosołki drobiowe w kostce
  • 4 szczypty soli
  • 4 szczypty pieprzu
  • szczypta papryki ostrej

Sposób przygotowania

Płat boczku około 2,5 kg, ścinamy mięso z góry, żeby boczek miał grubości 1,5 cm. Wykrojone mięso zmielić, dodać 30 dag podsmażonych pieczarek, 0,5 kg zmielonej szynki surowej, doprawić solą , pieprzem i papryką. Zdjąć skórę . Płat boczku o grubości 1,5 cm, doprawić solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki.

Po godzinie przeciąć w poprzek w dwóch miejscach, w te miejsca włożyć farsz. Boczek zwinąć w rulon, obwiązać nitką. Włożyć do brytfanny , zalać rosołem (na litr wody, 1,5 kostki rosołowej).

Piec w piekarniku 1,5 godz. w tem.185 stopni. Taki płat dziele na pół i mam dwa boczki.
Taki boczek najlepiej smakuje z chrzanem lub musztardą

Redakcja poleca

REKLAMA