4 przepisy na pyszny makaron - wstążki, penne, fusilli i spaghetti

Jeśli przygotowujesz danie z sosem, zachowaj trochę wody, w której gotował się makaron. Lepiej zwiąże sos!
/ 28.02.2013 10:45
Uwielbiają go nie tylko Włosi, ale już cały świat. Za łatwość i szybkość przygotowania, za komponowanie się niemal ze wszystkimi produktami spożywczymi, za smak i pożywność. Na dodatek makaron sam w sobie nie jest tuczący. Ze 100 g suchych klusek po ugotowaniu otrzymujemy bowiem ok. 300 g gotowego produktu, a więc porcję dla jednej osoby, która dostarcza jedynie ok. 350 kcal.

Oczywiście, gdy zestawimy makaron z tłustym sosem, wartość energetyczna dania znacznie wzrośnie. Bierzmy jednak pod uwagę nie kaloryczność sosu, ale rodzaj tłuszczu użytego do jego przygotowania. Większość sosów, szczególnie tych włoskich, przyrządzana jest na bazie oliwy z oliwek, która należy do najzdrowszych tłuszczów. Ale chociaż włoskie receptury są naprawdę smaczne, nie ograniczajmy się jedynie do ich odtwarzania. Z użyciem makaronu w łatwy sposób możemy bowiem skomponować własne danie. To powinny docenić przede wszystkim osoby zapracowane, bo nie dość, że szybko mogą przygotować coś smacznego, to jeszcze do tego celu wystarczy zwykle to, co jest pod ręką. Doprawdy superprodukt!

Wstążki z łososiem

Przygotowanie – 25 min
1 porcja – ok. 710 kcal

Składniki:

  • 40 dag zielonych wstążek (tagliatelle)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mały słoiczek zielonego pesto
  • pół cytryny
  • 100 ml śmietanki
  • 15 dag wędzonego łososia
  • 2 łyżki parmezanu
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotować al dente (na półmiękko) w osolonym wrzątku. Odlać wodę, wymieszać z oliwą, osączyć.
  2. Na patelni podgrzać śmietankę, wymieszać ją z pesto, doprawić. Dodać makaron, mieszając lekko podgrzać.
  3. Wyłożyć na talerze, posypać paskami łososia i parmezanem. Ozdobić koperkiem.

Penne z pomidorami


Przygotowanie – ok. 50 min
1 porcja – ok. 460 kcal

Składniki:

  • 40 dag makaronu penne
  • 2 łyżki oliwy
  • 5 świeżych pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • bazylia
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, zrumień na oliwie. Dodaj obrane, pokrojone pomidory oraz pokrojone pomidory suszone. Dodaj sól, pieprz i posiekaną bazylię, duś na małym ogniu bez przykrycia, aż powstanie gęsty sos.
  2. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź, wymieszaj z sosem i parmezanem. Posyp bazylią.

Spaghetti z czosnkiem i chili


Przygotowanie 2– 5 min
1 porcja – ok. 430 kcal

Składniki na 4 porcje:

  • 40 dag makaronu spaghetti
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 4–6 ząbków czosnku
  • 2 małe papryczki (najlepiej jedna łagodna, a druga ostra, mogą też być suszone)
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Dokładnie odcedź.
  2. Ząbki czosnku obierz, pokrój w plasterki. Papryczki umyj, pokrój w plasterki, usuń nasionka.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę, wsyp czosnek i paprykę. Mieszając, przesmaż na średnim ogniu, by lekko się zrumieniły.
  4. Na patelnię przełóż makaron, wymieszaj. Potrawę oprósz pieprzem, posyp posiekaną natką.

Fusilli z orzechami i serem


Przygotowanie – ok. 30 min
1 porcja – ok. 780 kcal

Składniki na 4 porcje:

  • 40 dag makronu fusilli (świderki)
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła
  • 20 dag sera gorgonzola (lub innego z niebieską pleśnią)
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 2 listki szałwii
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku, odcedź.
  2. Orzechy grubo posiekaj, podpraż na suchej patelni. Dodaj masło i połowę pokruszonego sera. Podgrzewaj na małym ogniu, aż ser się roztopi.
  3. Dodaj kremówkę, pozostały ser pokrojony w kostkę i posiekaną szałwię. Całość podgrzewaj na małym ogniu ok. 5 min, dopraw. Sos wymieszaj z makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA