Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 4 kg kiwi,
  • 500 g cukru,
  • 1 l przegotowanej wody,
  • 4 ziarenka kardamonu,
  • 2 l spirytusu.
Reklama
Przygotowanie:

Do przygotowania nalewki z kiwi wybieraj wyłącznie dojrzałe owoce. Po zalaniu kiwi spirytusem odczekaj 3 dni, a następnie po rozlaniu do butelek (najlepiej z ciemnego szkła) odstaw na kolejne 2-3 tygodnie.

  1. Owoce kiwi obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Przełóż je do słoja, zalej spirytusem i dodaj kardamon.
  3. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 3 dni w chłodne miejsce. Pamiętaj, by codziennie potrząsać słojem.
  4. Zawartość słoja przecedź przez sitko. Owoce kiwi dobrze wyciśnij, bo jest w nich sporo smaku i alkoholu.
  5. Cukier rozpuść w ciepłej wodzie i wlej do przefiltrowanego płynu.
  6. Rozlej nalewkę z kiwi do butelek i szczelnie zamknij. Odstaw na 2-3 tygodnie leżakowania.
Reklama

Więcej przepisów na nalewki:
Przepis na nalewkę z pomarańczy
Przepis na nalewkę z czarnego bzu
Przepis na nalewkę z pigwowca
Przepis na nalewkę z dzikiej róży

Przepis na nalewkę z jarzębiny

Reklama
Reklama
Reklama