Reklama

Miodówka to aromatyczny, tradycyjny napój alkoholowy, który zachwyca swoją słodyczą i bogatym bukietem smakowym. Dzięki dodatkom w postaci miodu, przypraw, ziół i owoców, jej smak może przybierać rozmaite, niepowtarzalne wariacje.

Reklama

Znana od wieków, miodówka była popularna nie tylko w Polsce, ale także w innych krajach Europy Wschodniej, gdzie pszczelarstwo stanowiło ważny element kultury. Dziś nadal cieszy się uznaniem, a jej domowe przygotowanie to nie tylko tradycja, ale także szansa na stworzenie unikalnej receptury o wyjątkowym smaku.

Miodówka przygotowana na bazie miodu wielokwiatowego, rzepakowego lub gryczanego może być sporządzana w zaciszu własnego domu. Dodatek orzeźwiającej pigwy, orientalnego imbiru lub goździków świetnie komplementuje dania z drobiu lub desery cytrusowe. Sprawdź jak przygotować doskonałą nalewkę miodową!

Spis treści:

  1. Miodówka z pigwy z miodem i imbirem
  2. Nalewka miodowa
  3. Nalewka cytrynowa z miodem

Nalewka z pigwy z miodem i imbirem (miodówka z pigwy)

Nalewka z pigwy z dodatkiem miodu i imbiru to idealne połączenie słodyczy, owocowej świeżości i lekkiej pikanterii. Pigwa nadaje nalewce intensywny, lekko kwaskowy smak, który idealnie współgra z naturalną słodyczą miodu. Imbir natomiast dodaje całości rozgrzewającego aromatu. Taka nalewka idealnie sprawdzi się podczas chłodnych wieczorów.

Składniki:

  • kilogram pigwy,
  • 3 szklanki wody,
  • łyżka mielonego imbiru,
  • 1,5 szklanki wódki,
  • pół szklanki miodu,
  • 3 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Pigwę dokładnie obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Następnie przełóż do dużego, czystego i wyparzonego słoika. Dodaj do środka wodę, wódkę oraz dodajemy miód i imbir.
  3. Na koniec dodaj cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż cukier się rozpuści.
  4. Odstaw i zakręć. Odstaw na 48 godzin, a następnie przelej przez sitko.
  5. Tak przygotowaną nalewkę możemy możesz przechowywać 3-4 miesiące w lodówce.
nalewka z pigwy na miodzie
fot. Miodówka: przepis/Adobe Stock, shaiith

Miodówka, czyli nalewka miodowa

Klasyczna nalewka miodowa to prosty, ale niezwykle aromatyczny trunek. Dzięki naturalnej słodyczy miodu napój zyskuje łagodny smak i wyraźny aromat kwiatów. Nalewka miodowa idealnie sprawdzi się jako digestif po obiedzie lub jako lekki trunek na chłodne wieczory.

Składniki:

  • pół szklanki miodu,
  • pół szklanki wody,
  • skórka z pomarańczy,
  • 2 szklanki wódki,
  • szczypta cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańczę dokładnie wyparz i osusz. Następnie zetrzyj całą skórkę.
  2. Do czystego, wyparzonego i suchego słoika przelej miód, wodę i wódkę. Na koniec wsyp cukier.
  3. Wymieszaj, aż całość cukru się rozpuści. Tak przygotowaną nalewkę odstaw na 48 godzin.
  4. Po tym czasie odcedź i przelej przez sitko.
  5. Przechowuj w lodówce przez około 6 miesięcy.

Nalewka cytrynowa z miodem

Nalewka cytrynowa z miodem to połączenie kwasowości cytryn i delikatnej słodyczy miodu, które razem tworzą orzeźwiający i zbalansowany smak. Jest idealna na letnie wieczory, ale także świetnie sprawdzi się jako naturalny sposób na rozgrzanie w zimowe dni.

Składniki:

  • 500 ml spirytusu,
  • szklanka soku z cytryny,
  • szklanka wody,
  • pół szklanki miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Cytryny sparz wrzątkiem, osusz i wystudź, a następnie pokrój na połówki lub ćwiartki.
  2. Pokrojone cytryny wraz ze skórką zalej alkoholem i odstaw na kilka tygodni.
  3. Po tym czasie przygotuj syrop z wody i miodu (zagotuj oba składniki w rondelku). Dodaj go do przecedzonej i przelanej przez sito nalewki. Wymieszaj.
  4. Odstaw nalewkę na minimum kilka tygodni przed podaniem.
nalewka z pigwy miodu i cytryny
fot. Cytrynowa miodówka/Adobe Stock, Maksim Shebeko
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 20.06.2018.
Reklama

Zobacz też inne pomysły na nalewki:

Reklama
Reklama
Reklama