Sok z aronii fot. Adobe Stock

Jak zrobić sok z aronii: klasyczny przepis, sok z aronii bez cukru i z sokownika

Sok z aronii przygotuj z dojrzałych owoców, przed gotowaniem warto je przemrozić przez 12 godzin. Sok z aronii pasteryzowany w słoikach przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu.
/ 02.07.2020 09:51
Sok z aronii fot. Adobe Stock

Sok z aronii można dodać do herbaty, drinka lub rozcieńczyć wodą i pić jako kompot. Z soku z aronii przygotujesz także kisiel frużelinę lub galaretkę. Warto mieć go w swojej spiżarni - pity regularnie zapobiega kumulowaniu się metali ciężkich, hamuje proces starzenia organizmu, wzmacnia odporność.

Sok z aronii możesz przygotować za pomocą sokownika, ale jeśli go nie posiadasz - łatwo zrobisz go też w zwykłym garnku. Aronia ma cierpki smak, dlatego warto ją wcześniej przemrozić - nie będzie tak gorzka i szybciej puści sok. 

Na sok z aronii najlepsze będą bardzo dojrzałe owoce czarnej aronii, zbierane w drugiej połowie sierpnia lub na początku września.

Przepis na klasyczny sok z aronii z cukrem

Składniki:

  • 1 kg świeżej aronii,
  • 500 g cukru,
  • 500 ml wody,
  • sok z 1 cytryny,
  • liście aronii, jeżyny lub wiśni.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce aronii umyj i pozbaw zielonych ogonków. Włóż do woreczka i umieść w zamrażarce na kilkanaście godzin (np. na całą noc).
  2. Owoce włóż do dużego garnka, zalej wodą, dodaj po kilka liści aronii i innych drzew owocowych np. jeżyny, malin czy wiśni. Garnek przykryj pokrywką, zawartość zagotuj.
  3. Zmniejsz moc palnika, gotuj przez kolejne 50 minut na wolnym ogniu. Następnie zestaw z palnika i poczekaj, aż ostygnie.
  4. Zawartość garnka przecedź przez sito, dokładnie odciśnij, by uzyskać jak najwięcej soku.
  5. Do soku z aronii dodaj cukier oraz sok z cytryny i podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gotuj sok z aronii, aż cukier się rozpuści.
  6. Gorący, gotujący się sok przelej do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć.

Przepis na sok z aronii bez cukru

Składniki:

  • 2 kg owoców aronii,
  • 1,5 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść dokładnie owoce, pozbądź się ogonków.
  2. Owoce zmiksuj za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego, a następnie zalej wodą.
  3. Garnek z owocami ustaw na wolnym gazie i gotuj przez 10 minut
  4. Przecedź zawartość garnka, odciskając owoce na sicie.
  5. Uzyskany sok z aronii podgrzewaj przez kolejne 5 minut, gorący przelej do słoiczków lub do butelki.

Jeśli przelewasz gorący sok i szczelnie zakręcasz słoiki, nie ma potrzeby dodatkowej pasteryzacji.

Przepis na sok z aronii z sokownika

Składniki:

  • 3 kg aronii,
  • 1 kg cukru,
  • woda do sokownika.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyj, pozbaw ogonków i włóż do zamrażarki na minimum kilkanaście godzin (możesz je mrozić nawet przez kilka dni, dzięki temu łatwiej puszczą sok).
  2. Do dolnego garnka sokownika wlej wodę, środkowy pozostaw pusty, w górnym umieść owoce wymieszane z cukrem.
  3. Gotuj przez 1,5 godziny od momentu zagotowania wody. Regularnie uzupełniaj wodę w dolnej części naczynia.
  4. Uzyskany sok z aronii przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć i ustaw do góry dnem.

Zobacz więcej na temat aronii:Przepis na nalewkę z aroniiJakie właściwości ma aronia?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)