Sok z aronii można dodać do herbaty, drinka lub rozcieńczyć wodą i pić jako kompot. Z soku z aronii przygotujesz także kisiel frużelinę lub galaretkę. Warto mieć go w swojej spiżarni - pity regularnie zapobiega kumulowaniu się metali ciężkich, hamuje proces starzenia organizmu, wzmacnia odporność.
Sok z aronii możesz przygotować za pomocą sokownika, ale jeśli go nie posiadasz - łatwo zrobisz go też w zwykłym garnku. Aronia ma cierpki smak, dlatego warto ją wcześniej przemrozić - nie będzie tak gorzka i szybciej puści sok.
Na sok z aronii najlepsze będą bardzo dojrzałe owoce czarnej aronii, zbierane w drugiej połowie sierpnia lub na początku września.
Przepis na klasyczny sok z aronii z cukrem
Składniki:
- 1 kg świeżej aronii,
- 500 g cukru,
- 500 ml wody,
- sok z 1 cytryny,
- liście aronii, jeżyny lub wiśni.
Sposób przygotowania:
- Owoce aronii umyj i pozbaw zielonych ogonków. Włóż do woreczka i umieść w zamrażarce na kilkanaście godzin (np. na całą noc).
- Owoce włóż do dużego garnka, zalej wodą, dodaj po kilka liści aronii i innych drzew owocowych np. jeżyny, malin czy wiśni. Garnek przykryj pokrywką, zawartość zagotuj.
- Zmniejsz moc palnika, gotuj przez kolejne 50 minut na wolnym ogniu. Następnie zestaw z palnika i poczekaj, aż ostygnie.
- Zawartość garnka przecedź przez sito, dokładnie odciśnij, by uzyskać jak najwięcej soku.
- Do soku z aronii dodaj cukier oraz sok z cytryny i podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gotuj sok z aronii, aż cukier się rozpuści.
- Gorący, gotujący się sok przelej do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć.
Przepis na sok z aronii bez cukru
Składniki:
- 2 kg owoców aronii,
- 1,5 szklanki wody.
Sposób przygotowania:
- Oczyść dokładnie owoce, pozbądź się ogonków.
- Owoce zmiksuj za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego, a następnie zalej wodą.
- Garnek z owocami ustaw na wolnym gazie i gotuj przez 10 minut.
- Przecedź zawartość garnka, odciskając owoce na sicie.
- Uzyskany sok z aronii podgrzewaj przez kolejne 5 minut, gorący przelej do słoiczków lub do butelki.
Jeśli przelewasz gorący sok i szczelnie zakręcasz słoiki, nie ma potrzeby dodatkowej pasteryzacji.
Przepis na sok z aronii z sokownika
Składniki:
- 3 kg aronii,
- 1 kg cukru,
- woda do sokownika.
Sposób przygotowania:
- Owoce umyj, pozbaw ogonków i włóż do zamrażarki na minimum kilkanaście godzin (możesz je mrozić nawet przez kilka dni, dzięki temu łatwiej puszczą sok).
- Do dolnego garnka sokownika wlej wodę, środkowy pozostaw pusty, w górnym umieść owoce wymieszane z cukrem.
- Gotuj przez 1,5 godziny od momentu zagotowania wody. Regularnie uzupełniaj wodę w dolnej części naczynia.
- Uzyskany sok z aronii przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć i ustaw do góry dnem.
Zobacz więcej na temat aronii:Przepis na nalewkę z aroniiJakie właściwości ma aronia?