Roladki z pesto i ricottą w sosie pomidorowym - przepis

Wszystkie składniki sosu bardzo dokładnie zmiksować. Osobno przygotować sos pesto.
/ 19.02.2013 13:26
Składniki dla 4-6 osób:

Na sos pomidorowy:

  • 6 pomidorów
  • 50 g masła
  • 100 ml wywaru z jarzyn
  • 100 ml białego wina Gallo Family Chardonnay
  • 10-12 listków bazylii

Na sos pesto:

  • 50 g bazylii
  • 25 g orzeszków piniowych
  • 25 g zielonej pietruszki
  • 20 ml śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek (ilość potrzebna do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
  • sól, pieprz do smaku

Na farsz:

  • 450 g sera ricotta
  • 50 g tartego parmezanu
  • 2 żółtka
  • świeża bazylia do dekoracji

Sposób wykonannia:
  1. Pomidory obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Dodać białe wino i odparować, następnie uzupełnić wywarem z jarzyn. Dusić na wolnym ogniu; gdy składniki połączą się i zgęstnieją, dorzucić pokrojoną w paski bazylię. Wszystkie składniki sosu bardzo dokładnie zmiksować.
  2. Osobno przygotować sos pesto: dokładnie zmiksować wszystkie składniki, regulując gęstość, dolewając odpowiednią ilość oliwy.
  3. Składniki farszu utrzeć na kremową masę.
  4. Usmażyć naleśniki według przepisu na ciasto podstawowe, posmarować je sosem pesto, następnie farszem z ricotty.
  5. Uformować roladki, polać roztopionym masłem i piec w temperaturze 190ºC przez 5 minut.
  6. Przed podaniem każdy naleśnik przekroić na pół, doprawić sosem pomidorowym i świeżą bazylią.

Katarzyna Likus, „Kuchnia najlepsza pod słońcem”, Edipresse Polska SA, Warszawa 2004.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)