Zrobienie pinacolady to z pozoru łatwizna... dobry likier, trochę mleka lub soku, lód i gotowe, tak? Owszem, to niby wystarczy, ale jeśli chcesz by twoi goście nigdy nie zapomnieli Twojego drinka i z rozrzewieniem wspominali Twoją boska pinacoladę zrób to po naszemu!
Będziesz potrzebować:
- likieru pinacolada np. De Kuyper
- jednodniowego soku ananasowego np. Marvit
- mleko odtłuszczone
- banan
- lód
- truskawki
- wiórki kokosowe
Jak zrobić owocowa pinacoladę?
Najważniejsze to przygotować pyszną, owocowa bazę. Pół szklanki mleka, 3/4 butelki soku ananasowego, obranego banana i kostki lodu wrzucamy do blendera i miksujemy. W ten sposób powinna powstać jednolita, zwarta masa, z drobnymi grudkami lodu.
Następnie dolej 100 ml likieru i ponownie zmiksuj. Umyj truskawki i pokrój je na drobne kawałki. Dorzuć kawałki truskawek do pinacolady razem z odrobiną wiórków kokosowych i zamieszaj łyżeczką by kawałki owoców wymieszały się w drinku, ale nie używaj do tego blendera. Chodzi o to by pinacoladzie znalazły się orzeźwiąjące drobinki do pogryzienia.
Całość przelej do kieliszków, najlepiej specjalnych, pękatych i wysokich do pinacolady lub trójkątnych szerokich do martini i przyzdób go dwiema połówkami truskawki i plastrem banana, albo ananasem i wisienką zahaczając je o szklany brzeg i gotowe.
Tego pysznego, orzeźwiającego, wyjątkwo owocowego drinka twoi znajomi szybko nie zapomną. Udanej zabawy!