Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 laska wanilii
- 1 laska cynamonu
- kawałek pokruszonej gałki muszkatołowej
- 5 goździków
- 1 gwiazdka anyżu
- skórka otarta z 1 cytryny
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1 szklanka wody
- ½ szklanki cukru
- 1 szklanka miodu lipowego (najlepiej z Barcji)
- ½ l spirytusu
Przygotowanie:
1. Powyższe składniki wystarczą do wykonania 1 l napoju.
2. Wszystkie przyprawy i skórki zalej wodą i gotuj 3–4 minuty.
3. Cukier zrumień na karmel, uważając, aby się nie przypalił.
4. Gdy się rozpuści i zbrązowieje, zdejmij z ognia, dodaj miód i starannie mieszaj.
5. Do miodowej zaprawy dodaj wodę z przyprawami i spirytus, następnie przelej do dużego słoja.
6. Odstaw na dwa tygodnie, co jakiś czas potrząsając słojem.
7. Po tym czasie przecedź nalewkę do butelek. Po kolejnych dwóch tygodniach można ją pić.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska" (premiera 9 XI 2013)
2. Wszystkie przyprawy i skórki zalej wodą i gotuj 3–4 minuty.
3. Cukier zrumień na karmel, uważając, aby się nie przypalił.
4. Gdy się rozpuści i zbrązowieje, zdejmij z ognia, dodaj miód i starannie mieszaj.
5. Do miodowej zaprawy dodaj wodę z przyprawami i spirytus, następnie przelej do dużego słoja.
6. Odstaw na dwa tygodnie, co jakiś czas potrząsając słojem.
7. Po tym czasie przecedź nalewkę do butelek. Po kolejnych dwóch tygodniach można ją pić.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska" (premiera 9 XI 2013)