Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- jabłko
- pomarańcza
- 4 goździki
- nasiono kardamonu
- pół łyżeczki kardamonu
- czubek łyżeczki imbiru
- ćwierć łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
W książce Beaty Pawlikowskiej pod tytułem "Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na święta" znajdziecie mnóstwo ciekawych przepisów! Zobaczcie jeden z nich!
- W garnku zagotuj litr wody.
- Dodaj cynamon i jabłko - umyte, pokrojone na 8 części ze skórką.
- Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę.
- Dodaj imbir, kardamon i goździki.
- Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę.
- Dodaj trochę zimnej wody.
- Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę.
- Dodaj pomarańczę - umytą, sparzoną, pokrojoną w plastry razem ze skórką.
- Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę.
- Dolej gorącej wody i dodaj kurkumę.
- Gotuj przez około 15 minut i pij, póki gorące!
Więcej świetnych przepisów Beaty Pawlikowskiej znajdziecie w książce "Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na święta" (wydawnictwo Edipresse Książki) - już w sprzedaży!