Mrożona herbata cytrynowa

Mrożona herbata cytrynowa – przepis fot. serwis prasowy
Nic tak dobrze nie gasi pragnienia, jak przygotowana samodzielnie mrożona herbata cytrynowa – idealna na letnie temperatury.
/ 30.07.2013 08:49
Mrożona herbata cytrynowa – przepis fot. serwis prasowy
W ciągu dnia, niezależnie od pory roku, człowiek powinien wypijać co najmniej 2 litry płynów. Jednak gdy wraz z rozpoczęciem lata temperatury gwałtownie rosną, zwiększają się także potrzeby w tym zakresie. Oczywiście zdecydowanie przesłodzone napoje, przepełnione sztucznymi barwnikami i chemicznymi polepszaczami smaku niekoniecznie są tym, co ze względów zdrowotnych powinniśmy wybierać.

O wiele korzystniejsza, a także nieporównywalnie lepiej gasząca pragnienie, jest chociażby mrożona herbata, którą w warunkach domowych przygotować możemy bez najmniejszych kłopotów – najlepiej od razu w większych ilościach.

Składniki na mrożoną herbatę cytrynową:

  • 3 łyżki czarnej herbaty (lub 3 torebki ekspresowe)
  • 2 łyżeczki zielonej herbaty (lub 1 torebka ekspresowa)
  • 1 l wody
  • 150 g cukru
  • 18 łyżek stołowych naturalnego soku z cytryn Limmi

Przygotowanie mrożonej herbaty cytrynowej:

  1. Oba rodzaje herbaty zalej wrzącą wodą i zaparzaj przez ok. 5 min. Dodaj cukier i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści, następnie dodaj ok. 18 łyżek stołowych naturalnego soku Limmi z sycylijskich cytryn. Wstaw napój do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Jeśli brakuje Ci czasu, chłodź herbatę krócej i uzupełnij kostkami lodu.
  2. W letnie popołudnie, dla ochłody, proponujemy podać mrożoną herbatę w dużych szklankach z dodatkiem kuli lodów cytrynowych.

Redakcja poleca

REKLAMA