Jak zrobić koktajl z krewetek?

Do przygotowania koktajlu z krewetek użyjmy małych krewetek koktajlowych.
Krewetki dobrze smakują nie tylko w sałatkach czy wyszukanych daniach - spróbuj koktajlu z krewetek a przekonasz się, że nawet napój może być wyśmienity!
/ 02.06.2011 10:09
Do przygotowania koktajlu z krewetek użyjmy małych krewetek koktajlowych.

Koktajle wracają do łask zwykle na początku lata. Przypominamy sobie o nich, gdy potrzebujemy ochłody, dobrym pomysłem są wtedy soki warzywne i owocowe, jako że jest na nie sezon więc bez problemu dostaniemy świeże. Chwilowo pragnienie gaszą lody, jednak zbyt słodka przekąska nie pomaga na dłużej.

Popularnym daniem obiadowym staje się wówczas chłodnik. Co jednak, jeśli potrzebujemy niewielkiej porcji orzeźwiającego i oryginalnego dania? Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie apetycznego koktajlu. Koktajl z krewetek doskonale sprawdzi się na każdej imprezie, a zwłaszcza na letnim przyjęciu w ogrodzie.

Zobacz także: Sposób na doskonały chłodnik

Co będzie potrzebne?

Przygotuj 250 g krewetek koktajlowych, odrobinę sosu worcester, 1 łyżkę soku z cytryny, 30 ml koniaku, 50 ml białego wytrawnego wina, 150 g śmietany kremówki, 2 łyżki majonezu, 1 łyżkę keczupu, 2 owoce awokado, garść kaparów, 3 jajka i przyprawy - wystarczy sól i pieprz, dla smaku można zetrzeć dodatkowo 2 ząbki czosnku.

Przygotowanie: 50 ml wina mieszamy z wodą w proporcji 1:1, podgrzewamy, dodajemy krewetki i przyprawy. Gotujemy przez kilka minut, tak by woda zdążyła w większości wyparować.

Z keczupu, majonezu, śmietanki, sosu worcester i koniaku robimy sos o jednolitej konsystencji, dokładnie mieszamy składniki. Na koniec dodajemy odrobinę soku z cytryny.

Awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Ugotowane na twardo jajka kroimy, mieszamy z awokado i kaparami.

Całość mieszamy i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, nie zaszkodzi też szczypta słodkiej papryki. Rozkładamy do pucharków i schładzamy.

Polecamy: Jak zrobić ozdobne kostki lodu do koktajli?