Czy wiesz jak przygotować kwas chlebowy?

Gluten zawarty jest w pieczywie
Kwas chlebowy to napój otrzymywany przez alkoholową i kwaśną fermentację chleba z dodatkiem cukru lub owoców i drożdży górnych. Przepis na kwas chlebowy.
/ 17.12.2010 18:52
Gluten zawarty jest w pieczywie

Składniki: 10 dkg żytniego razowego chleba, 0,5 dkg drożdży, 4 dkg rodzynków, 5-10 dkg cukru.

Chleb pokrój w kostkę i wysusz w piekarniku. Przełóż do słoja i zalej gorącą przegotowaną wodą (5 szklanek).

Gdy płyn przestygnie, dodaj drożdże rozmieszane w niewielkiej ilości wody z cukrem, wsyp resztę cukru i przykryj wygotowaną suchą ściereczką.

Płyn pozostaw na 24 godz. w ciepłym pomieszczeniu, a następnie zlej do butelek i dodaj rodzynki.

Pozostaw na 3 dni w chłodnym miejscu i następnie kwas podawaj do picia.

Redakcja poleca

REKLAMA